Kůže jako materiál k výrobě obuvi a péče o ni

Kožené materiály a péče o ně

Jsou kožené boty luxus?

Když tak přemýšlím o botách, napadá mě, proč se v některých chodí lépe než v jiných. Jelikož boty jsou má vášeň a za ty roky, co mi botník “praská ve švech”, se mi potvrdilo jak je důležitý materiál, ze kterého jsou boty vyrobeny. To, jak dlouho bota vydrží, jak dlouho bude vypadat pěkně, jestli se v ní budu cítit dobře. Dnes už definitivně vím, že není lepšího materiálu pro boty, než je kůže.

I když je na trhu stále dost obuvi z materiálů umělých, kůže stejně pořád je a bude nejčastěji používaný materiál s vlastnostmi ideálními právě pro výrobu bot. Kůži jen tak něco nepředběhne.

    

Není kůže, jako kůže

V čem tkví přednosti kůže, jaká kůže je?

Nebudeme pronikat do kožedělného průmyslu moc do hloubky, zmíníme ale pár zajímavostí a rozdílů, které je dobré vědět.

Přírodní useň se postupným zpracováním mění na vyčiněnou useň a právě díky jejím vlastnostem jsou kožené boty tak jedinečné a originální. Jaká je, vyčiněná useň?

  • Prodyšná, měkká, poddajná a elastická
  • S dobrými absorpčními vlastnostmi
  • Dokáže se přizpůsobit jakémukoliv tvaru nohy
  • Tvarově stálá, ale i houževnatá a odolná proti opotřeben
  • Dotykově teplá, drsná, s charakteristickou vůní
  •  Jedinečná a originální

Někdy se může zdát, že drobné nepravidelnosti usně považujeme za vadu, což ale tak většinou není. Useň, jakožto přírodní materiál má vnější nepravidelnosti, zejména při barvení přijímá každá část usně barvu odlišně. Proto tedy můžeme někdy vidět mírné rozdíly v zabarvení. Také drobné defekty kůže, které vznikly za života zvířete, jsou vadami povolenými a jsou i jakýmsi symbolem „pravosti kůže“.

Usně se dají rozlišovat z různých hledisek, podle zpracování, podle druhu zvířete, čili suroviny, podle způsobu činění, nebo podle jakosti. Je toho celkem hodně. Víte, která část kůže je nejkvalitnější? Jmenuje se krupon, jedná se o velmi pevnou kůži a často se z ní šijí například pohorky.

My si ale povíme něco málo o hledisku, se kterým se setkáváme přímo v obchodech, tedy podle povrchové úpravy.

Jaké máme základní druhy usní?

  • Hladká useň má jemně strukturovaný povrch s malými póry, může být matná či lesklá.
  • Lakovaná kůže s hladkým a vysoce lesklým povrchem. Tento povrch je velice choulostivý na mechanické poškození a vnější vlivy. Takže na lakýrky pozor!
  • Nubuk – kůže broušená z lícové strany. Určitě si vybavíte boty, na kterých při kontaktu prstů zůstanou otisky a které po přetření rukou znovu zmizí.
  • Velur čili semiš – kůže broušená po rubu. Tato useň je méně náchylná na poškození, než nubuk.
  • Spodková kůže – kdo se zabývá společenským tancem, ví o čem je řeč. Z této usně se dělají podešve pro společenskou obuv. U této kůže pozor na vlhko a nerovný povrch. Podrážky je důležité poctivě čistit speciálními kovovými kartáčky. Pokud nezanedbáte péči, budou vám taneční boty věrně sloužit po dlouhou dobu.
  • Povrstvená kůže – je speciálně opatřena např. polyuretanem, aby déle vydržela a materiál se snadněji udržoval. Vyrábí se z ní hodně sportovní obuv.

    

Krásná bota – čistá bota

Teď již víme, z čeho jsou naše kožené boty vyrobeny, víme ale, jak se o ně starat? Ano, v dnešní době je snaha vše kolem nás zjednodušovat a řada věcí směřuje k bezúdržbovosti. U kůže to ale nečekejte. Je to živý materiál a jako takový potřebuje výživu.

U kožených bot tedy počítejte, že bez pořádného opečovávání to nepůjde. Boty, ve kterých vyrazíte do ulic, budou namáhány, vystavovány vnějším vlivům a spoustě nečistot, zkrátka všelijakým venkovním nástrahám.

Říkáte si, že to risknete a s údržbou to nebudete přehánět? To moc neradíme. Když o kůži nebudete pečovat, bude se vysušovat, lámat a praskat. A krásné kožené boty jsou v tahu.

U kožených a většinou ne zrovna levných bot se čeká, že něco vydrží. Z hlediska materiálu k tomu sice předpoklad je, ale bez pomoci a starostlivosti se i nejdražší bota promění za pár týdnů v nevzhledný škrpál. A to přeci nechcete.

Dokonalá dáma, dokonalý gentleman? Jedině s čistými botami.

Takže? Pořiďte si výbavu.

Když se podíváte kolem sebe, obchody jsou plné různých sprejů, krémů, impregnací. Kdo se v tom má vyznat? Nekupujte různé univerzální prostředky 3 v 1. První rada zní – ptejte se. Pokud vám v obchodě prodají obuv, dobrý prodejce i doporučí, jak se o botu starat. A když nedoporučí, tak se zeptejte. Lakovaná kůže vyžaduje jinou péči než nubuk či semiš.

Většinou budete k péči o boty potřebovat:

 

Pořiďte si napínák

Napínák není zbytečnost, prarodiče by vám mohli vyprávět. Dřevěný napínák byl dříve členem skoro každé domácnosti. I dnes není těžké jej sehnat, mají jej téměř v každé prodejně s obuví. Díky němu bota mnohem déle drží svůj původní tvar, bez různých deformací.

Pořádně to střídejte

Občas buďte klidně svým oblíbeným botám nevěrní. Boty pokud možno střídejte, aby měly dost času vyschnout a vyvětrat. Platí pravidlo, že po jednom dnu nošení kožené boty, by tato bota měla “odpočívat” 2 dny, aby dokázala vstřebat veškerou vlhkost. Hladkou kůži nezapomeňte krémovat, semiš zase kartáčovat speciálním gumovým kartáčem.

Když je řeč o čištění bot, většinou se bavíme o vnější péči. Nezapomínejte ale na údržbu vnitřní, hlavně pokud v botách trávíte většinu dne. K tomu jsou vhodné různé antibakteriální spreje, například s obsahem stříbra. Odstraňují jednak bakterie a zabraňují nepříjemnému pachu.

Zmokli jste a máte boty promočené skrz na skrz?

Pořádně je vysušte, ale hlavně ne u topení. Ztvrdly by jako kámen. Do sucha je vytřete, zevnitř vycpěte důkladně novinami a nechte volně proschnout. A na závěr nezapomeňte naimpregnovat. Impregnovat můžete nejen zimní boty, ale i jarní mokasíny nebo třeba i letní botky. Impregnace chrání nejen proti vlhkosti, ale také proti špíně. Velmi si tak usnadníte čištění, zvlášť u semišové a nubukové kůže. 

Pro někoho je čištění bot nutné zlo, někdo si z toho udělá malý rituál. Krémujte, voskujte, leštěte a impregnujte. Ať tak, či onak, jsou-li výsledkem perfektně čisté boty, budete dokonalí a styloví.