Boty na podzim

 Už zase nemáte boty na podzim?

Je tu zase podzim a s ním chladno a sychravo, což jednoznačně znamená vytáhnout ze skříně huňaté svetry a teplé botky. Ještě před pár lety jsem při otevření botníku zůstala bezradně stát a rok co rok, chtě nechtě, vyrazila na nákup. Ne, že by mě jako každou správnou ženskou nebavilo nakupovat, ale co je moc, to je moc. Přeci jen, noha už mi neroste, tak budu trochu uvědomělá… pořizovat na každou sezónu nové podzimní boty je přinejmenším „neekonomické“.

Rozhodla jsem se, že tomu udělám tak trochu přítrž.  

Jako většina z vás jsem prakticky každoročně řešila otázku, proč mi po pár nošeních praská podrážka, proč ty před rokem úžasně vypadající boty letos vyhlížejí, jako by pamatovaly už  pátou sezónu? 

Moře, slunce a…boty

Vítr a život mě zavál do jiných krajin, přesněji řečeno, do španělských vod a já nemohla odolat tolika krásným a šmrncovním botám, které ve Španělsku můžete koupit. Mnoho let jsem se do Španělska vracela a vždy si odvážela nějaký hezký pár kožených bot. Tak se stalo, že jsem si postupně v České republice boty kupovala méně a méně. Nebylo to pouze kvůli fádním vzorům a tomu, že jsem u nás nenacházela žádné zajímavé designy bot, ale španělské boty byly mnohem pohodlnější a vydržely podstatně déle. Za posledních 10 let jsem také sledovala, jak se úroveň kvality bot v českých řetězcích zhoršuje a boty u nás přestala kupovat úplně. 

Je libo boty ze Španělska nebo z Asie?

Říkám si, čím to je? Jak to, že španělské boty vydrží o tolik víc, než ty naše české? Zasáhla mne realita všedního dne. Ono ty naše české boty nejsou zase až tak české.  Když se podíváte, jak to ve skutečnosti je, tak většina bot, nabízených v obchodních řetězcích a u spousty renomovaných prodejců, je šitá někde jinde. Přesněji řečeno v Asii, v lepším případě v Polsku.  A abyste se případně nemohli moc rozčilovat, když bota nic moc nevydrží, není často uveden ani výrobce. Pro jistotu.

Jak jsem tak přemýšlela, proč jinde to jde a u nás moc ne, dostala jsem nápad. Jsem vcelku podnikavec, a protože žiji střídavě ve Španělsku i u nás, rozhodla jsem se, že tu španělskou kvalitu a originalitu přinesu i do Čech. Začala jsem tedy španělskou obuv přivážet a prodávat i tady. A proč také ne, když Španělé vědí, jak na to. 

Čím je španělská obuv tak výjimečná? Teď ať se nikdo neurazí. Myslím si, že jednoznačně díky kvalitě a pečlivé práci. Ne nadarmo je Španělsko 2. největším výrobcem bot v Evropě. V designu a stylu se odráží jejich historie a typické prvky nenechají nikoho na pochybách, že se jedná právě o boty ze Španělska. 

Kůže jako materiál musí něco vydržet. Musí být kvalitní, musí být správně zpracována, zkrátka musí se s ní umět zacházet. A Španělé to dovedou. Pak takové kožené boty vydrží pěkné, samozřejmě při správné péči, i několik sezón. O tom si povíme někdy příště.

Ale teď se vraťme k letošnímu podzimu. Já už podzimní boty mám a to hned několik. Tím, že každý rok nemusím kupovat znovu a znovu černou klasiku, můj botník se rozrůstá o nové a hlavně různé modely a já většinou ráno nepřemýšlím co na sebe u šatníku, ale u botníku. Obuv tedy volím dle nálady a příležitosti, samozřejmě ke kombinaci k oblečení. Je to fajn, zpříjemnit si podzimní šedý den obuví např. ve žluté, nebo bordó barvě.

A jak jste na tom vy?